18 Ocak 2010 Pazartesi

Sarımsaklı Köfte ( Fellah Köftesi)



Eveeettttt hafta sonu marifetli günümdeydim diye boşuna söylemedim arkadaşlar. Fotoğrafın güzelliğine bakarmısınız, tadını bilenler bilir bilmeyenlerede birazdan tarifini vereceğim, yapıp deneyebilir. Güney yöresinin meşhur yemeklerinden Sarımsaklı Köfte nam-ı diğer Fellah köftesi. İnanılmaz lezzetli, insanın yedikçe yiyesi geldiği bir lezzet. Güney yöresine gelin olunca öğreniyorsunuz onların tadlarını. Gerçekten çok lezzetli yemekleri var. İçli köfte, sarımsaklı köfte vs. Her yemeğe yeşil mercimek, nohut veya bulgur ilavesi var hemen hemen. Ee bunlarda yemeğe o kadar lezzet veriyor ki güneyin insanlarının hep kilolu olması sanırım bu yüzden :)
Eşimle ilk evlendiğimiz zamanlar dayısı ve bilumum akrabalar beni hastalıklı filan zannediyorlardı :) (46 kilo olunca normal aslında düşünceleri ama şimdi ki kilom öylemi ki ahhh gençlik ahh derrmişim).
Uzun lafın kısası gelelim tarifimizee..
Malzemeler:
4 su brd.ince bulgur
2 su brd. un
1 su brd. irmik
1 tatlı kş.kimyon
2 tatlı kş.tuz
Tüm malzemeyi azar azar su ilavesiyle çiğ köfte yoğurur gibi iyice yoğuruyorsunuz. Birbirini tutunca misket büyüklüğünde küçük parçalar koparıp yuvarlıyor ve küçük parmağınızla içine bastırıyorsunuz (resimdeki gibi).
Sosu İçin : 4-5 adet domates, 8-10 diş sarımsak, Yarım limon suyu,Salça,Yağ, Tuz, Karabiber, Pulbiber, Maydanoz.
Domatesleri küp küp doğrayıp sarımsak, salça ve yağla iyice pişiriyorsunuz. İndirmeye yakın bol maydanoz ve yarım limonun suyunu ilave ediyorsunuz. (Yalnız bu arada söylemeden yapamacağım sarımsak da özellikle Taşköprü sarımsağı olursa yemeğe ayrı bir lezzet veriyor. Biraz da kendi memleketimi öveyim canım. Hani tamam sarımsaklı köfte lezzetli oluyorda içine de Kastamonu'nun sarımsağını ilave edince daha da bir lezzetli oluyor:) )
Köfteleri tuzlu suda haşladıktan sonra bir süzgeçle borcama ılıp üzerine sosunu dökün (sos ne kadar bol malzemeli olursa o kadar lezzetli oluyor). İster yiyinnn ister yanında yatın tercih sizin.
Afiyet olsun.
Pin It

4 yorum :

  1. "komşuda pişer bize de düşer" miydi özlemcim o söz?? hı??

    YanıtlaSil
  2. canımsın bir daha ki sefere söz sana da getiriyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım...bizi de unutma bu arada...şunun şurasında biz de komşuyuz dimi ama:))

    YanıtlaSil
  4. manzarası harika görünüyor, ellerinize sağlık valla, Sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...