29 Mart 2010 Pazartesi

Ispıt Kavurması






Hafta sonu Karabük'deydik. Sevgili Teyzoşum, bitanecim Menisküs ameliyatı oldu. Onu yanlız bırakırmıyız hiç, annemlerle beraber Cuma günü oradaydık. Senelik izinler kullanılmaya başladı bu arada. Gitmişken hemen sevgili yengecim Ispıt almak için görevlendirildi :) malum biz hastanedeyiz. Sizlere temizlenirken doğal haliyle resimlerini çektim ama Ispıt'ı o kadar özlemişiz ki pişince hemen mideye indirdiğimiz için son görüntüleri çekemedim ama tarifi vereyim. Ispıt da mantar gibi toplanması zor bir bitkiymiş. Sizler için araştırdım nelere yarıyormuş diye. Buyrun bakalım......

Eski çağlardan beri tüketilen hodan otu (diğer adı ile ıspıt veya kaldirik) kişilerde hoşnut duygular uyandırır, sıkıntıları giderir ve cesaret artırır.Hatta sefere çıkan askerlerin cesaret kazanmaları için üzengilerine hodan otu çiçeği sürülürdü.

Yapılan araştırmaların sonucunda hodan otunun böbreküstü bezlerini etkilediği ve bu nedenle insanları rahatlattığı tespit edilmiştir.

Hodan otu yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları içermektedir. Bu nedenle özellikle tuzsuz rejimlerde kullanılan bir bitkidir.

Mayıs-eylül aylarında mavi renkte çiçek açar. Sert tüylü, 15-60 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Halk dilinde sığırdili olarak da bilinir. Hodan otu rutubetli yerleri sever. Buruşuk yaprakları ovaldır, çiçekleri de uzun saplıdır. Türkiye'de Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu'da yetişmektedir.

Nelere faydası varmış Ispıtmızın?

- Ter atıcıdır.

- İdrar söktürücüdür.

- Balgamı söktürür.

- Boğaz ağrılarına iyi gelir.

- Öksürüğü gidermede etkilidir.

- Anti-depresif etkilidir.

Gelelim tarifimize.....

Malzemeler:
1 kilo Ispıt
4-5 adet pırasa
2 adet yumurta
4-5 diş sarımsak
Baharat
Hazırlanışı:
Ispıtlar temizlenip haşlanır. (Çiçek kısımları dahil pişiriliyor. Üzerindeki ot,çöp, çürümüş yaprak varsa onlar ayıklanıyor kalan heryeri doğranır. Sap kısımlarını ayrı doğrayın, yaprak ve çiçek kısımlarını ayrı doğrayın)
Sap kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sonra üzerine çiçek kısımları konulup biraz daha haşlanır.
Ispıt sıcak sudan soğuk suya konulup sıkılır.
Teflon tencereye pırasa ince ince doğranır, yağda kavrulur. (arzu eden soğan da ilave ediyormuş)
Yumurta ayrı bir kapta çırpılıp ilave edilir.
Üzerine Ispıt ilave edilir.
Sarımsak ve baharatlar ilave edilip hafif ateşte kavrulur.
Veeee afiyetle yenilir.
Pin It

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...